Kawa parzona na wiele sposobów – jaki wybierzesz? Eks press-je!
28 stycznia 2021Kawa – napój, bez którego wielu nie wyobraża sobie swojego dnia. Jedni, utrzymując, że bez niej nie są w stanie normalnie działać, po kawę sięgają gdy tylko o poranku otworzą oczy. Inni piją kilka filiżanek w pracy albo podczas spotkań z przyjaciółmi. Zwykle wszyscy przygotowują swój ulubiony napój zawsze w taki sam sposób – w domach najczęściej kawa rozpuszczalna lub mielona jest po prostu zalewana gorącą wodą z czajnika. Jeśli ktoś ma ochotę na “wyższy wymiar” smaku, korzysta z oferty ulubionej kawiarni. A gdyby jakość smaku i aromatu domowej kawy można było poprawić? Gdyby kawa przygotowywana w domowym zaciszu smakowała dokładnie tak samo – a może i lepiej – co kawa w kawiarni? Istnieją proste sposoby na poprawę jakości smaku i aromatu kawy: od zmian drobnych, jak dodanie przypraw lub bitej śmietany, po zmiany diametralne – jak sposób parzenia kawy. I tutaj mamy wiele możliwości!
Najprostszy sposób na odmianę – filtr do kawy
Najtańszym sposobem, który jednocześnie gwarantuje poprawę smaku i jakości kawy, jest zakup filtrów. Filtr do kawy może być papierowy (i takie są najbardziej popularne), ale również metalowy lub materiałowy. Papierowy filtr do kawy jest najtańszy, jednak najmniej trwały – użyjemy go jedynie raz. Filtr do kawy metalowy lub materiałowy wykorzystamy wielokrotnie. Co daje użycie filtra? Sprawi, że kawa stanie się bardziej klarowna, nie będą pływać w niej nieestetyczne, psujące smak drobinki zmielonych ziaren, a dodatkowo filtr do kawy zatrzyma zawarte w kawie tłuszcze.
Idealna kawa gdziekolwiek zechcesz – aeropress i kawiarka
Nieco droższym rozwiązaniem niż filtr do kawy jest zakup jednego z coraz bardziej popularnych urządzeń: aeropressu lub kawiarki. Czym się różnią?
Aeropress to względna nowość na rynku; wymyślony został dopiero w 2005 r. Urządzenie jest niewielkie, więc bez problemu można zabrać je ze sobą w podróż i w zasadzie wszędzie cieszyć się smakiem wyśmienitej kawy. Do jego zalet, poza kompaktowością, możemy zaliczyć to, że aeropress działa szybko (czas parzenia to ok. 1,5 minuty), a przy tym pozwala wydobyć całą gamę aromatów i najbardziej bogaty smak, jaki kawa jest w stanie zaoferować. Co więcej, aeropress pozwala na eksperymenty – dzięki zmianie ilości wody, użytego filtra lub stopnia zmielenia kawy, możemy uzyskać napój o różnej głębi i mocy.
Kawiarka z kolei to bardziej znane, znacznie dłużej już używane urządzenie. Dla fanów espresso, którzy nie mogą lub nie chcą zaopatrywać się w ekspres, jest to opcja idealna! Kawiarka pozwala cieszyć się gęstą i aromatyczną kawą przy stosunkowo niskim koszcie. Co więcej, tak jak aeropress, jest niewielka, więc bez problemu zabierzemy ją wszędzie ze sobą. Na rynku dostępne są różne rodzaje urządzeń, ale najbardziej popularna jest kawiarka aluminiowa lub kawiarka ze stali nierdzewnej.
A może ekspres?
Zdecydowanie najdroższym sposobem na odmianę smaku i aromatu domowej kawy jest zakup ekspresu do kawy. Mamy tutaj cały wachlarz możliwości – ekspres do kawy ciśnieniowy, przelewowy, prosty model, który tylko parzy kawę, taki, który dodatkowo spienia mleko albo taki, który za naciśnięciem jednego przycisku dostosowuje ilość i moc kawy, tak aby użytkownik otrzymał od razu to, czego oczekuje, bez znaczenia czy będzie to espresso, kawa biała czy latte. Ekspres do kawy, tak jak i inne urządzenia, pozwala na eksperymenty – każdy może sam zdecydować czy chce bardziej czy mniej zmielić ziarna, jaką moc napoju osiągnąć i ile wody użyć. Niezaprzeczalnym plusem ekspresu do kawy jest także łatwość i szybkość użytkowania – wystarczy nacisnąć jeden przycisk i gotowe! Nie trzeba martwić się mieleniem kawy, oczekiwaniem na jej zaparzenie.
Który sposób najlepszy?
Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Każdy fan picia kawy ma swoje nawyki, preferencje i możliwości. Warto właśnie pod nie dostosować wybór metody. Pewne jest natomiast jedno: kawa przygotowana w każdy ze wskazanych sposobów będzie miała głęboki smak i bogaty aromat – będzie po prostu pyszna!